lördag 31 oktober 2009

Ponnytävling


Fin bild på Helena och Sandor fotad av Sanna Smidvik

Idag var jag chaufför/coach åt Helena när hon tävlade med Sandor. Inte helt otippat var vi där låååångt innan vi hade behövt, men det var kul att hinna se Tilde och Darco! Först hade vi gott om tid, och sen blev det stressigt för vi hade missat att det inte var någon prisutdelning mellan kategori B och C. Framridningen blev bra och effektiv så Sandor var fin och Helena laddad när de skulle till collectingring. De slutade på drygt 62 % och blev oplacerade men jag tycker att Helena ska vara jättenöjd för hon red BRA hela programmet.

Ett stort grattis till Tilde som slutade på 63,33 % och en fjärdeplacering!

Kul var det också att träffa Erica från DUS och Stella från ULKEN som rider och tävlar för Vällingby! Det är två gulliga och rara tjejer som jag tycker jättemycket om!

Tävlingsförberedelser

De mesta inför imorgon har jag gjort, kvar att göra är;
- Tvätta svansen och benen (och eventuellt lite till..)
- Knoppa
- Packa alla saker
- Fixa transporten - fylla hönät och fixa havrehink
- Ta fram nummerlappen
- Ta ut pengar till anmälningsavgift och fika

Eden på betet i somras

Vardagsbabbel

Just nu sitter jag och äter frukost i form av fil och frosties och ska snart åka till stallet eftersom Helena ska tävla idag!

Bjuder på en snygg bild på en glad Ia, från Solna 11 oktober
-09.
Foto: Klara Palm

fredag 30 oktober 2009

Tävlingshelg

Imorse var Simon sämre så han fick åka till Karolinska och har nu tagit svininfluensaprov och fått penicillin, så jag hoppas att han mår bättre snart! Annars så har det varit en ganska lugn dag, åkte till stallet vid 12.00, sen hem och bytte om och efter det jobb. Nu har jag varit hos pappa och packat mina tävlingssaker, ska snart hämta lillasyster som är på fest i Norrviken. Taxi Ia..

Helena och Sandor ska tävla imorgon, jag ska vara chaufför/coach! Det ska bli kul. Jag hoppas att den lilla skitungen vinner ;) Vi ska inte åka förrän vid kvart över 10, så det blir ändå lite sovmorgon. För er som inte vet så har jag också tävlat Sandor en gång i tiden..


Extern-debut, Sundby 2007.
Foto: Kristin Karpesjö (om jag inte missminner mig så följde Kristin med för att Heavy hostade så Kristin och Isabelle kunde inte åka.)

Efter tävlingen imorgon så ska jag hem och rida på Eden och fixa litegrann inför söndag, typ smörja, putsa stövlarna, fixa transporten och lite sånt. Fixar Eden gör jag på söndag eftersom vi ska åka så pass sent.

Shoppingsug

Även fast jag har saker så jag skulle kunna klara mig om jag köpte en egen häst så har jag ett enormt shoppingsug just nu!

Vill ha;
* Ulltäcke, det här kanske?
* Ny lädergrimma
* Större groomingbag
* Ett till tävlingsschabrak (fyra stycken räcker inte?)
* Nya vita lindor

Och säkert massa fler saker jag inte kommer på i skrivande stund. Som tur är så är det Globen Horse Show om drygt en månad och helgen efter det så åker jag, Simon och Mia till Ullared! Då ska jag nog få bli av med mitt shoppingsug!

torsdag 29 oktober 2009

Sjukstuga & ridlektion


Bägge mina pluttar mår dåligt, den ena sämre än den andra. Simon är riktigt dålig, feber, frossa, ont i hals och huvud, svag, hostar. Riktiga svininfluensa symptom! Jag håller verkligen tummarna för att det inte är det - för om han har det är det garanterat att jag också blir smittad. Den oroliga flickvännen (alltså jag) ringde till vårdguiden idag och pratade med en sjuksköterska så imorgon ska han till doktorn (igen), eftersom doktorn han var hos i onsdags inte var speciellt bra.

Eden har ett gäng skavanker, han valde i alla fall rätt vecka eftersom det är höstlov så är det många som inte kommer till sina lektioner och då gör det inget om han bara går på halvfart. Han har 1) sår på ryggen (ingen svullnad idag dock), sår på bakbenet (skrapsår som var svullet och tjock, men har blivit bättre) och 3) varm i ett framben av ett yttepytte sår (bättre efter ridningen).

Ridningen idag gick super! Eden var fin, Lena pratade i början om att man skulle GÖRA någonting av framridningen och alla vi som red blev peppade och inspirerade och hästarna gick därefter. Eden är ganska liksidig, dDock är det nog vanligare att vänstersidan är svårare att få till. Men det blir så mycket lättare om jag inte håller så hårt i högertygeln! Varje gång jag får en aha-upplevelse så tänker jag "varför gjorde jag inte det här tidigare?".. Jag har ett stort problem kvar; att jag drar upp knäna så mycket!! Att det ska vara så svårt att bara släppa ner knäna och komma ner bättre i sadeln! Jag måste nog ta några privatlektioner med sitsträning, det lovar jag att jag ska unna mig själv under vintern. Dessutom ska jag bli mer disciplinerad vad det gäller streching, ikväll har jag varit duktig och strechat samtidigt som jag suttit vid datorn och tittat på TV.

Oj vilket långt inlägg det blev idag - för er som har orkat läsa såhär långt som kan jag rekommendera Vällingbys tävlingar i helgen, många Överby-ekipage!
På lördag tävlar Helena och Sandor, Tilde och Darco och Nils och Krumelur. På söndag tävlar Sandra och Zara, jag och Eden och Malin och Viola! KOM OCH HEJA! :)

(Och för er som inte vet så är det min pojkvän Simon på bild, fotad av mig!)

Syskonkärlek

Lina, jag, Jenny och Malin

Foto: Anna-Karin Bromé

Vi är en stor familj, jag har tre systrar (observera att det är jag som är äldst)! Konstigt nog är jag den enda som är hästintresserad. Precis som i alla familjer så bråkar vi - om kläder, om elaka kommentarer, om vems tur det är att använda datorn och vem som inte har plockat undan sin disk och så vidare..

Men blod är tjockare än vatten och oavsett vad så älskar jag mina systrar.

Finaste

Hemma har internet lagt av, några byggjobbare har grävt av någon kabel, så nu sitter jag i stallet och bloggar! Det är inte alla som har dator och internet i stallet ;)

Igår var det onsdag och onsdag betyder också ridning. Eden var lite sämre i ryggen, det hade blivit lite svullet runt såren och han ömmade när man tryckte direkt på såret. Vi slutade nog med alsolspritbandagen lite för tidigt - nu ska vi fortsätta med alsolspritbandage i några veckor till och att såret alltid måste tvättas efter ridning.

Angående ridningen så tyckte jag att han kändes lite spänd i ryggen i början när jag red, men det blev bättre ju längre vi red. Igår fick jag inte riktigt till formen - han blev lite låg och stark men vi fick till några jättefina skänkelvikningar och alla galoppfattningar vi gjorde blev bra! Sen var det många ponnyer med på vår lektion igår och då har vi lite svårt att få plats, och då får man inte lika bra flyt i ridningen som annars. Idag är jag extra taggad att få till ridningen eftersom det är sista gången jag ska rida innan tävlingen på söndag!
Tävlingen på söndag är på Vällingby och jag har startnummer 32 i klass I, LB:2.

Bild från prisutdelningen på Väsby den 4 oktober -09, vi vann!
Foto: Anna Clevesjö

onsdag 28 oktober 2009

FarmVille-beroende

Idag ställde jag väckarklockan på 8.00 för att gå upp och skörda mina grönsaker på FarmVille.. Jag tror att jag börjar bli beroende!

Lilla C


Clover Callaway
8 maj 1999
e. Feliciano - Clover Hill

Det är någonting speciellt med en häst man har följt hela livet, Callaway är en av dem. Callaway föddes på Överby den 8 maj 1999, jag var bara 9 år då. Han var liten och söt och alldeles vinglig första gången jag såg honom - bara några timmar efter att han var född.

Som unghäst gick han på lösdrift med andra unghästar och när han kom tillbaka så började jag sköta honom. Han var bara 3 år men gudasnäll! Jag har speciellt ett starkt minne av honom, det var när man skulle ta in hästarna från hagen, istället för att springa genom grinden mellan den övre och den nedre hagen så hoppade han över staketet! Efter något år så flyttade han från Överby till ett privatstall i Vallentuna.

Sommaren 2008 så skulle hans ägare åka bort och då frågade de om jag ville ta hand om Callaway när de var borta, och sen fortsatte jag rida honom cirka två dagar i veckan fram tills att han flyttade i september. På slutet hade vi, jag och Callaways ägare, så mycket att göra och ingen av oss hade riktigt tid för honom. Hans ägare har nu lånat ut honom på foder till en tjej som bor i Enköping och jag är övertygad om att han har det hur bra som helst. Men det är klart att jag saknar honom, min lilla bubbe.

Bilden på mig och Lilla C älskar jag! Han ser så otroligt nöjd ut och jag likaså. Den är från vår hemmatävling den 26 april -09, där jag och Callaway debuterade lokalt och kom trea i första klassen LC:1 och femma i andra klassen LB:1.

tisdag 27 oktober 2009

Höstlov


Ovan ser ni en bild på mig från spökkvällen för några år sedan..

Gammal som jag är har jag inte längre något höstlov. Jag blir avundsjuk på alla barn som är i stallet hela dagarna och är med på US alla roliga aktiviteter, idag var det pumpajakt och imorgon är det spökövernattning.

Snart blir det skolbänken igen för mig! Och då får jag förhoppningsvis lov. För er som inte vet så har jag sökt till Lärarutbildningen med inriktning samhällsvetenskap för årskurs 7-9 och gymnasieskolan. Det ska bli kul!

måndag 26 oktober 2009

Både och

Igår var det tävling på Värmdö. Klassen började inte förrän 15.00 och jag startade som nummer 13, så jag fixade Eden på morgonen. Var i stallet 9.15 och knoppade, tvättade ben och svans och fixade. Vid kvart över ett så att vi hade gott om tid, hellre för mycket tid än för lite.

På framridningen var Eden tillbaka i gamla banor - han var hoppade och skuttade i fattningar och var rädd för de andra hästarna. Jag fick rida fram ganska ordentligt och hårt för att han skulle bli lite trött och lyssna bättre på mig. Själva programmet gick bra - över förväntan faktiskt! Vi lyckades bra med både skänkelvikningarna, ryggningen, högerfattningen från skritt och galopprogammet. Vi fick 66.31 % och det är jag jättenöjd med. Vi slutade första utanför placering. Det var många fina hästar - den som vann hade hela 77,3 %!

Igår var vi inte hemma från stallet förrän 20.00, jag var inte hemma hos mig förrän 21.30. Så jag har sovit gott i natt kan man lugnt säga!

Idag var det ridning igen - jag red på Eden. Vår lektion var den enda Eden behövde gå idag - han har blivit lite öm i ryggen igen. Jag märkte att han var lite trött efter tävlingen igår, det blev en lång dag för honom också.

söndag 25 oktober 2009

LA-debut!

66,34 % och första utanför placering i LA-debuten..

Roligare än så blir det inte ikväll - längre uppdatering imorgon! Jag är sjukt trött, tror jag somnar sittandes snart..

lördag 24 oktober 2009

Lördag

Idag har det varit fullt upp - som vanligt!

Högskoleprov - stall - hem & fixa och nu utgång (fast det blir nyktert för mig eftersom jag ska tävla imorgon).

Sen var det två saker till..

Först en stor KRAM till Edens skötare Ronja & Klara som är världens gulligaste och följer med mig i ur och skur, tidiga morgnar och sena kvällar på tävlingar. När jag kom till stallet idag så var transporten fixad och alla grejer smorda! Att jag blev jätteglad är jordens underdrift.

Sen ett stort grattis till min barndomskompis Cicci som var och tävlade i dag och vann bägge klasserna. Duktiga Titus och Cicci!

fredag 23 oktober 2009

Förberedelser inför tävling

När man tävlar dressyr är det viktigt att se snygga ut eftersom det är en bedömningssport. Även fast det inte ska påverka så är jag övertygad om att det faktiskt spelar roll hur man ser ut - man behöver inte ha de nyaste eller dyraste sakerna men det är viktigt att man är hel och ren. När jag ska tävla gör jag alltid listor på allt som ska göras för att vara säker på att ingenting missas.

- Smörja (träns, sadel, sadelgjord, lädergrimma, ledträns)
- Flytta bettet från vanliga tränset till tävlingstränset
- Pusta stövlarna
- Fixa transporten (torva, hänga in hönät, havrehink)
- Packa mat (extra hö, betfor och äpplen/morötter)
- Duscha/borsta noggrannt (extra viktigt om du har en häst som kissfläckar syns på)
- Tvätta svans & ben
- Knoppa
- Frisera öron, nacke, hovskägg, svansen upptill och på längden
- Packa alla saker enligt packlista
- Ta fram nummerlapp och fästa på schabraket
- Mocka rent i boxen precis innan nattning, täcke på!

Jag vill alltid göra så mycket som möjligt så tidigt jag kan. Vill helst inte ha någonting kvar att göra samma dag som vi ska åka om det inte är så att vi ska åka väldigt sent. Inför söndag har jag inte gjort någonting, jag hoppas att jag hinner lite imorgon alternativt att Edens gulliga skötare Ronja och Klara gör någonting, annars får jag åka tidigt till stallet på söndag!

Fredag

Världens finaste Eden, bild från Gladö den 10 maj - 09

Idag;
Stallet (fixa lite inför söndag) - jobb 13.30 - 20.30 - Idol - sova

torsdag 22 oktober 2009

Dressyr för Lisa

Idag fick jag en skiva med bilder från när jag tävlade på Sigtunabygden den 20 september av Sanna. Hon har tagit jättefina foton!

Foto: Sanna Smidvik

Egentligen brukar jag inte rida på torsdagar, jag brukar knappt vara i stallet då för oftast jobbar jag. Men idag passade jag på eftersom jag inte red Eden på hela förra veckan och för att jag ska tävla på söndag. Lena var bortrest så vi red för Lisa istället, fick många bra tips och kommentarer. När vi var yngre så var vi jättekinkiga med att rida för en annan ridlärare men nu för tiden är det inga problem alls - tvärtom är det roligt att få en annan ridlärares åsikt!
nn
Känslan idag var på det hela taget positiv. Vi gjorde alla tekniska saker ganska bra till slut, men han blev lite för ojämn i formen och stundtals också stark. Mina halvhalter brister - jag får inte igenom dem och ignorerar det lite tills han verkligen inte tar dem alls. Istället borde jag inte nöja mig med en halvdan halvhalt utan ta igenom halvhalten så får jag känner lite motstånd. Det är lätt att sitta här och säga vad man ska göra - men en hel annan sak och verkligen göra det när man väl sitter på hästryggen..
nn
Dessutom var Elin från DUS och hälsade på i stallet, hon har sin häst på Väsby Ridklubb som ligger bara 10 minuter från Överby. Hon tyckte att Eden såg fin ut och att han mycket tryck i sig :)

Torsdag

Jag har ställt om mitt dygn, somnar inte förrän vid 02.00 och sen vill jag då sova till MINST 10.00 på förmiddagen. Idag ska jag jobba så jag var tvungen att gå upp tidigare.

Dagen;
Jobba - mocka & fixa åt Ville - rida - duscha - slappa

Nu har jag verkligen bråttom till jobbet.. Börjar om 15 minuter och tänderna är inte borstade!

onsdag 21 oktober 2009

Härlig ridkänsla!


Bilden är från vår hemmatävling den 26 april -09

Igår red jag privatlektion på Eden inför kommande LA-debuten på Värmdö på söndag. Lena red först, kände igenom honom och fick loss honom ordentligt. Ibland kan det vara negativt att rida en häst man har så mycket känslor för - man blir lite mesig i ridningen. Efter att hon ridit honom är fattningar från skitt, ryggningar och 10 meters volter i galopp inga problem. Det är så skönt att ha en tränare man också kan få hjälp med ridningen av.

Idag så red jag vanlig lektion, vi tränade med fokus på skänkelvikningar och små volter. Övningen vi red gav också mycket frihet så jag kunde göra några fattningar från skitt och även träna ryggningar. Jag är jättenöjd med känslan idag, går det så bra på söndag gör vi inte bort oss.. Jag måste tänka på att få loss honom ordentligt och inte låta honom bli lång i övergångar. Annars blir ryggningen och fattningarna samt volterna svåra. Han måste även vara ordentligt på skänkeln! Och jag vet att jag kan om jag bara anstränger mig och är konsekvent från början. Lena gav mig tips om halterna, att samtidigt som jag korrigerar att han drar tygeln ur handen på mig så ska jag bestämt säga "Nej", och sen kan jag använda det som en förstärkning till korrigeringen och även i andra situationer. Det funkar superbra! Det är också väldigt viktigt att man berömmer när hästen gör rätt! För om inte hästen tycker att det är roligt så är det väldigt svårt.

Eden är fin i ryggen också - det är som ett litet sår men sårskorpan är tunn och det läker bra. Vi är noga med att tvätta efter hagen och efter ridning så att det inte blir infekterat eller liknande.

Sen har jag en nyhet jag verkligen skulle vilja berätta men inte kan än.. Men det kommer snart!

tisdag 20 oktober 2009

Gulle-pappa

Det här med föräldrar kan vara ganska svårt. Ibland är de världens gulligaste och snällaste och ibland vill man bara slå ihjäl dem. Jag är precis så. Men jag är ändå väldigt tacksam och glad över att min pappa är så snäll och alltid har ställt upp - det är en förutsättning för att man ska kunna tävla när man inte har körkort eller vana att köra släp.

Min pappa har kört mig både till stallet och till tävlingar, oavsett väder och tidpunkt på dygnet. Han supportar och hejar, och säger roliga saker. När det går bra på tävling brukar han fråga om jag (eller Lena) har "ridit in" Eden. Han kan inte särskilt mycket om hästar, men han vill gärna tro det. Ni som träffat honom vet ju hur han är..

Nu för tiden kör jag själv, men pappa brukar ändå komma och titta för att han tycker att det är roligt. Och det tycker jag är roligt! På söndag ska han följa med mig när jag ska tävla, för när vi ska åka så långt och jag inte riktigt hittar så är det skönt att ha pappsen med sig. För jag är en liten pappa-gris! :)
nn

Min oftast roliga och gulliga pappa

Andra hoppgången

Igår kväll glömde jag helt bort att skriva, var så trött efter allt fixande och ridande.

Det var hoppning igår igen - jag hade Decibell. Hästarna var pigga efter att ha vilat sen i torsdags. Decibell fick dock inte vila under teorin eftersom hon blir så pigg då, men att de andra var pigga räckte för att få igång henne.. (Speciellt Olivia, Tilde var nära på att åka i backen!) Och när hon väl hade blivit spänd så var det svårt att få henne lugn igen. Vi hoppade lite olika linjer, både raka och på båge, med fokus på att ha hästarna lydiga. Det var en övning som var behövlig igår!

måndag 19 oktober 2009

Fixardag

Foto Niklas Fungdal
nn
I höstrusket är det ganska skönt att hinna ikapp lite hemma, igår tvättade jag alla mina hästsaker som jag tog hem från stallet innan sommaren. Har två täcken och två schabrak kvar - sen är jag klar.. Och sen är det bara att börja med alla vanliga kläder..

Vi håller även på att göra om förrådet hemma hos Simon till TV-rum - det är inget litet projekt med tanke på allt som fanns där inne. Idag ska vi åka till Sörab och slänga saker och sen ska vi spackla!

Ikväll blir det ridning (förhoppningsvis på Eden)! Och Mia och Niklas kommer hem idag efter en vecka i varma och sköna Egypten!

söndag 18 oktober 2009

Clinic

Clincen idag var jättelärorik, jag tycker verkligen om att rida för en tränare som rider som hon lär. Lena visade själv hur hon lägger upp ett träningspass och visade hur man ska göra och många vanliga fel ryttare gör! Allt hon sa under clinicen kunde jag relatera till; till exempel frågade hon "Vad händer om man inte driver med ytterskänkeln i galopp och sen helt plötsligt börjar göra det?" och jag och Malin kände igen oss och började skratta - det är en av de stora sakerna jag jobbar med i ridningen nu, att få igång galoppen och komma ihåg att driva med BÄGGE skänklarna så ytterskänkeln inte bara hänger där som ett dött köttstycke.

(Lena Wiman är det jag rider och tränar för, hon är C-tränare i dressyr samt St. George-domare. Det är även hon som är ridskolechef på Överby Hästsportförening där jag rider. Vi på Överby har turen att ha oerhört mycket bra ridlärare med stor kompetens!)

Och Edens sår på ryggen är MYCKET bättre!

Teoridags!

Nu ska jag alldeles strax åka till stallet för att gå på vår teorilektion. Egentligen så har vi som rider på måndagar, tisdagar och onsdagar teori om en eller två veckor - men de som är teoriledare eller har klarat märkesproven så gå på clinic idag istället! Det ska bli intressant vad Lena har att bjuda på idag...

Håller också tummarna för att Eden mår bättre i ryggen idag. Kom med på Värmdö, startnummer 17 och en av mina favoritdomare så jag vill verkligen åka! Men det viktigaste är självklart att han blir frisk!

lördag 17 oktober 2009

Ungdomssektionen

Ungdomssektionen är en viktig del av en förenings verksamhet, och jag skulle säga speciellt inom ridsporten eftersom majoriteten av de som rider på ridskola är just barn och ungdomar. Jag sitter med i Överby Hästsportförenings ungdomssektions styrelse samt Stockholms Läns Ridsportförbunds ungdomssektions styrelse. På Överby är jag kassör och i DUS är jag ledamot. Vi anordnar aktiviteter för barn och ungdomar i stallet, så som övernattningar, filmkvällar och rykttävlingar, men finns också där som ett stöd för den som behöver det. Vi i styrelsen är ett roligt gäng i blandade åldrar; jag är 20 år och jag tror att de yngsta är 13 år.

En sak som är viktig att poängtera är att alla som är medlemmar i klubben som är under 26 år är med i ungdomssektionen, men det är en annan sak att vara med i ungdomssektions styrelsen. Dock gäller även åldersgränsen 26 år där också.


På bilden ser ni delar av Överby Hästsportförenings ungdomssektionsstyrelse. Från vänster; Sofia, Hanna, Matilda, Sanna, Johanna, Amalia och Lisa (och jag tror att Helena gömmer sig där bakom!)

Städdag

Nu bär det av mot städdag i stallet - vädret är ultimat för att vara ute och städa en hel dag..

fredag 16 oktober 2009

Sjukling

Egentligen skulle jag ha börjat skritta Eden nu efter vilan han har haft på grund av såret och svullnaden på ryggen - men idag kom det var från såret så vi får vänta ytterligare innan vi börjar skritta.

Jag vill verkligen att han ska bli frisk nu! Det är väldigt nyttigt för mig att rida på andra hästar - men jag vill allra helst rida på Eden. Tävling nästa helg känns långt borta just nu..

Helgens handlingsplan

I helgen är det full fart! Det ska bli kul - jag är bara orolig att jag ska glömma någonting. Det är inte helt ovanligt att jag gör det nämligen. En sak som är bra om man är att skriva en lista till sig själv..

Fredag;
- Fixa klart planscher om foder
- Frisera Eden
- Teoriledarträff 17.15
- Teori med fredagsgrupperna 18.00 - 20.00
- Natta hästarna och låsa stallet

Lördag;
- Städdag 11.00 - 15.00
- Ledarkurs 15.00
- Rida Decibell
- Skritta Eden

Söndag;
- Clinic i stallet 14.00
- Skritta Eden
- Skicka mitt bortlottningskort till Vällingby
- Skicka mina ridbyxor på lagning

Helst skulle jag också behöva åka och lämna in ett av mina täcken på tvätt - det är lerigt och dant så jag vill inte tvätta det hemma. Jag skulle också behöva tvätta upp alla kläder - just nu står det 4 IKEApåsar med smutsig tvätt och inga rena kläder över huvud taget! Och organisera lite i min hästgarderob. Ett enda ord för den just nu; ÖVERFULL!

Bästis

Det är någonting speciellt med en bästa kompis. De flesta har en, jag har en. Min bästa kompis heter Sandra, och vi har känt varandra sen vi var 7-8 år gamla och vi lärde känna varandra genom stallet. Jag är oerhört glad över att jag har en sån bra kompis, oftast behöver vi inte ens säga orden högt för att förstå vad den andra menar. Till dig vill jag säga; Du är bäst! Utan dig så vore livet inte alls lika roligt.
nn
Ovan är vi på bild från när vi tävlade på Sigtunabygden
den 20 september -09. Jag vann och hon kom tvåa! :)

torsdag 15 oktober 2009

Sitsföreläsning

Ikväll har en del av stalltjejerna varit på sitsföreläsning av Birthe Vogelius på Järfälla Ryttarförening. En bra föreläsning och vi fick många bra tips på övningar man ska göra för att korrigera svankryggen, stelhet i bröstrygg/korsrygg och andra vanliga fel. Dock kände jag att ibland kändes det lite som att allt var så mycket förenklat - till exempel att man skulle börja sitta rakt över hästen bara för att man höjer blicken och håller huvudet rakt. Det vore fantastiskt om det vore så enkelt, men tyvärr så tycker jag inte det. Jag har haft problem med att jag sitter snett så länge jag kan minnas och hade det varit så enkelt hade jag suttit rakt för längesen. Det man dock får ha i åtanke är att B. Vogelius mestadels pratar om ryttaren när denne är på marken eller om elitryttare. Helt enkelt har man inte samma förutsättningar när man rider på ridskolehäst - dels för hästen i sig är sned och det är ingenting jag helt själv kan göra något åt eftersom han går 2 timmar i veckan MED mig i sadeln och 15 timmar i veckan UTAN mig i sadeln och dels för att andra saker också kan påverka - till exempel sadeln.

På det stora hela var jag positivt överraskad av en bra och lärorik föreläsning med många praktiska tips och övningar.

(En del av) världens bästa stalltjejer! Från vänster; Sandra, Lisa, Helena, Johanna, Amalia och sen Tilde lite högre upp :)

Och sen träffade vi Stina (som äger Adona tillsammans med Lina som stod på Överby förut)!

Efter sånna här föreläsningar så blir jag alltid så inspirerad och längtar mer än vanligt efter att få rida och prova! Nu har vi teori på Överby, dels för att ryttarna ska få den teoretiska undervisningen som man behöver och dels för att hästarna ska få lite välförtjänt vila.

Hästtönt

Jag skulle nog klassificera mig själv som en hästtönt - på helgerna är det alltid bara hästar, mina främsta vänner är mina stallkompisar, jag blir lycklig av att shoppa hästsaker och hela mitt humör bygger på hur det gick att rida sist. Men jag är samtidigt som vilken 20-åring som helst. Jag gillar att umgås med min pojkvän, jag gillar att shoppa, jag gillar att ta en spontan fika med en kompis.

När jag berättar för människor jag träffar att jag rider så möts jag av alla möjliga konstiga fördomar. "Men det är ju bara hästen som jobbar." "Så du mockar skit på fritiden?" och "Hur kan det vara så roligt?". Men den bästa hörde jag häromdagen; "Men du ser ju helt normal ut!". Som man att man vore en alien bara för att man höll på med hästar..

Här är en bild på mig från Egypten i april -09.
Jag längtar till värmen just nu!
Klänningen är en favorit och den är från H&M.

onsdag 14 oktober 2009

Onsdagslektion

Idag var det ridning igen, eftersom Eden har ett sår på ryggen så fick jag rida på Decibell. Vi tränade på ryggningar - det gick inte så bra eftersom jag är så sjukt dålig på att rygga. Jag skulle behöva träna på någon läromästare på ryggning så jag lär mig!

Decibell kändes ganska fin - men hon tränger så otroligt mycket mot skänklarna (speciellt vänster). I slutet hade jag nästan svårt att hålla henne på spåret för att hon ville gena innanför. Efter lektionen kändes mina ben som spagetti.

Lördag och söndag ska jag rida Decibell och skritta ut på Eden. Så det blir en mysig och hästig helg!


Jag och Decibell precis efter uppsittning - jag sitter alltid upp från pall för att skona hästen och mig själv samt sadeln.

Plaketter

Hos oss så sätter vi alltid upp plaketterna vi vinner på hästens boxdörr.. Såhär ser Edens dörr ut för tillfället!

Gladö: LC:1, vinst.
Gladö: LB:1, 10:onde placering.
Enköping: LC:1, 10:onde placering.
Enskede: LC:1, 5:e placering.
Farsta: LC:1, 4:e placering.
Sigtunabygden: LC:1, vinst.
Högvreten: LB:3, 6:e placering.
Wallstanäs: LC:2, 6:e eller 7:e placering (FÖRSTA TÄVLINGEN!)
Väsby: LB:3, vinst.
Solna: LB:3, 2:a placering.
Överby: LB:3, 4:e placering.
Överby: LC:1, vinst.
Överby: LB:1, 4:e placering.
Mälaröarna: LC:1, 2:a placering.

Tillfrisknande

Eden mådde mycket bättre igår! Knölen var mindre men han var fortfarande väldigt öm. Vi behandlar knölen med alsolsprit-bandage som han har på sig ett par timmar varje eftermiddag. Han får vila och ta det lugnt nu onsdag, torsdag och fredag och sen på lördag ska vi börja skritta honom och se så han inte blir svullen av sadeln.

Alsolsprit-bandage runt magen på världens finaste!

tisdag 13 oktober 2009

Tisdag

På morgonen idag var jag hos tandregleringen, min tandläkare Kjell var sjuk - kanske är det Klara som har smittat honom? Klara är min hästskötare och Kjell är Klaras pappa. Konstigt sammanhang det där..

Jag ska alldeles strax bege mig mot stallet och pyssla om min lilla sjukling. Hoppas att han är bättre idag! Efter stallet ska jag bege mig hem till pappa och ta hand om alla mina hästsaker som jag inte har orkat tvätta eller organisera bland på jättelänge, så det är verkligen välbehövligt.

Hoppning

Eden har haft en knöl på ryggen som har han ömmat när han har tryckt på den - dock inte av sadeln så han har gått lektion och jag tävlade i söndags.. Men igår när jag kom till stallet hade knölen blivit mycket större och han hade fått mer ont. Så nu får han vila i förhoppning om att knölen ska gå över snabbt. Vi tvättar och lägger alsolsprit bandage så knölen ska hållas ren och torka ut.

Igår hade vi hoppning och jag fick rida på Decibell istället. Första gången den här terminen jag red någon annan än Eden! För er som inte vet så red jag Decibell väldigt mycket i början när hon kom, typ runt 2004-2005. Hoppningen var jätterolig - Decibell är så otroligt trygg att hoppa och det var verkligen välbehövligt för mig att få hoppa någon som är så trygg. Eden är svårare att hoppa och jag blir lite spänd för att jag vill verkligen att det ska bli rätt. Den perfekta blandningen är att hoppa både trygga, snälla hästar och sen hoppa de nya, lite oerfarna hästarna.

Decibells sadel, kamerna dog direkt efter detta fotot..

måndag 12 oktober 2009

Helgen!

I helgen har det blivit sjukt dålig uppdatering, förlåt för det. Lördagen var ju först bilbesiktning, sen US-gala och sen till stallet mitt i natten för att göra de sista förberedelserna inför söndagens tävling. Söndag var det tävling och sen jobb och sen var det en mycket trött Ia som gick och la sig vid 21.00.

Igår var jag i alla fall och tävlade på Solna, LB:3 var dagens klass. Eden kändes jättefin, jag var supernöjd efter ritten även fast jag var lite irriterad på mig själv eftersom jag har så svårt att göra halter.. Halten på vänd över ridbanan blev bra men halterna på rätt upp var över tygeln och sneda. Vi fick 67,58 % och kommentaren "Mjukt ridet på häst med god takt som blir lite låg i formen ibland" och det var så det kändes.


Direkt efter galoppfattning

Prisutdelning, vi slutade 2:a!

lördag 10 oktober 2009

Lördag

ODDY ska besiktigas nu på morgonen, 8.30 för att vara exakt.

Jag är lite nervös, både för att han inte ska gå igenom och för att jag inte vet hur jag ska göra när jag väl kommer dit. Men jag lyckas alltid få till det - snälla killar tycker oftast att jag ser väldigt förvirrad ut så de hjälper mig..

Efter besiktningen så är det US-gala för hela slanten, sen kommer jag förhoppningsvis hem i någorlunda tid för Eden skall knoppas och borstas och tvättas svansen på inför imorgon.. Fulltecknad lördag - vilket är roligt om allt går som det ska..

fredag 9 oktober 2009

Tävlingsutrustning

nn
Bild från när jag och Eden tävlade på Högvreten den 31 maj 2009.
nn
Jag älskar nya saker till både mig och Eden och nu tänkte jag berätta vad det är för grejer vi använder när vi tävlar! :)
Träns: Ett ihopplock, grunden är från Börjes (nackstycken och sidostycken), enradersblingat från Gold Medal, nosgrimma och tyglar från Hansbo. Bettet vi alltid använder är ett Sprenger.
Sadel: Kieffer Lusitano, 18". Sadelgjorden är från Börjes, 50 cm i läder.
Schabrak: Jag har en uppsjö, men oftast använder vi ett Mias RS med vinrött kantband och silver passpoal som jag fick i studentpresent av RJ, Amalia och Frida.
Benen: Vita boots som jag inte kommer ihåg märket på och sen antingen vita skydd runt om från Jacson eller vita lindor som jag har i massa olika märken. Favoriterna är dock köpta i Ullared!
nn
Kavaj: Svart Pikeur Diana.
Ridbyxor: Vanliga vita, jag kommer inte ihåg var jag har köpt dem.
Skjorta: Kyra K, köpt i Falsterbo.
Plastrong: I siden av märket Elton.
Handskar: Roekle, det enda märket på handskar enligt mig!
Hjälm: Är från Somerset, förut hade jag alltid Champion men den här funkar lika bra och den fick jag dessutom gratis av svärmor.
Stövlar: Cavallo Grand Prix Plus, med dragkedja fram. Jättesnygga och sköna!
Sporrar: Vanliga raka 20 mm sporrar
DESSUTOM har jag alltid samma strumpor, ett par vita Kyra K som är gudasköna.
nn
Stövlarna och nosgrimman är det jag är absolut mest noggrann och det är snyggt inför tävling - det drar upp helhetsintrycket. Ordentlig svart skokräm, skoborste och en nylonstrumpa är tricket för riktigt blanka stövlar!

Solna 11/10

Jag har kommit med på Solna! Det är en LB:3 vi ska rida, och vi fick startnummer 22 så det blir inte jättetidigt heller..

Förväntningar

Tidig morgon idag - ska på BNI som är ett affärsnätverk.. Jag tror inte att någon av er som läser vet var det är (för det vet knappt jag...) men det är i alla fall med jobbet på Global Mill.

Annars så har jag fortfarande inte kommit med på Solna. Men jag håller fortfarande tummarna!! Det måste ju vara bestämt innan typ klockan 15.00 imorgon om jag ska tävla eller inte, annars hinner jag aldrig fixa iordning allt.

NU affärnätverk
SEN sova igen, shoppa till US-galan, träffa Sandra i stallet!

torsdag 8 oktober 2009

Träning, tävling och svårigheter

På grund av dator- och internetstrul har det blivit lite dålig uppdatering och nu sitter jag vid lillasysters dator där mellanslagsknappen knappt fungerar..

Igår var det ridning och vi hade dressyr. Såklart red jag på Eden! Vi gjorde en bra övning där vi tränade skänkelvikningar och lite volter - övningen gav ganska mycket frihet så jag kunde träna lite på saker som behöver finslipas..

Om tre veckor, den 25 oktober, så ska jag och Eden debutera LA. LA:1 på Värmdö blir det! Det är skänkelvikningar, ryggning, 10 meters volter i galopp, förvänd galopp (väldigt lite dock) och högerfattning från skritt. Massa saker som jag tycker är svårt. Fick till skänkelvikningarna bra igår när jag inte höjer handen. Det är någonting jag gör helt omedvetet, som de flesta fel i ridningen. Det är ju inte så att man sitter och tänker att "nu ska jag höja handen så det blir fel" eller "nu ska jag sitta snett i sadeln", utan de allra flesta fel man gör är omedvetna och det är därför det är så otroligt viktigt att rida för tränare. Eftersom jag rider på ridskola så rider jag i princip alltid för tränare och det tycker jag är toppen! På slutet fick jag i alla fall till en helt okej högerfattning från skritt, skänkelvikningar åt båda hållen, 10 meters volt i alla fall i vänster galopp, svårare i höger. Ryggning däremot gick sådär, men jag ska göra några ryggningar varje lektion jag rider nu fram till tävlingen + att jag ska rida en privatlektion och att Lena ska rida lite på Eden. (Lena är för övrigt min tränare.) Jag sa till Lena att jag tyckte att det var okej om vi fick över 55 %, bara vi inte gör bort oss på typ 45 %, men hon tyckte jag satte ribban för lågt. Det känns bra! Hon tror ju på oss i alla fall, nu gäller det bara att jag ska det också..

Nu hoppas jag att jag kommer med på Solna på söndag, blev bortlottad och står nu på första reserv! Hoppas, hoppas, hoppas! Jag är väldigt taggad eftersom det hittills har gått bra den här säsongen (eller i alla fall i söndags på Väsby, på Sigtunabygden var jag inte riktigt helt nöjd).

Mamma ropar, vi ska till IKEA. Får se om jag hittar något roligt :)

onsdag 7 oktober 2009

Ridning och Grey's

Ikväll blir det ridning, självklart på Eden. Och efter ridningen är det Grey's Anatomy!

Jag älskar onsdagkvällar!

tisdag 6 oktober 2009

Stalltisdag

Idag har jag varit i stallet och gosat och pysslat med Eden. Det är så skönt att bara kunna åka till stallet och känna att man inte har någonting speciellt att göra utan bara vara där.

Söt bild på Eden från betet i somras, skönt att bli kliad!

Min allra bästa kompis

Jag har en ägodel som jag värderar lite högre än alla andra. Det är min bil, ODDY eller Kompis kallad. Idag har jag lämnat in mina vinterdäck för omläggning, jag trodde att jag skulle få tillbaka dem direkt men de är inte klara förrän tidigast torsdag. Så det blir inget däckbyte idag. Det betyder också att jag hinner åka till stallet! Så det ska jag göra nu.

Min bil är en VW Polo, en liten blå sak som passar mig alldeles utmärkt.

Tisdagens kalender

Idag var det segt att gå upp. Jag tror att jag snoozade 4 gånger innan jag tog mig i kragen och gick upp.
Min dag ser ut såhär;
08.00 - 13.45 Jobba på Coop
14.00 - 15.00 Byta bil med pappa, åka till däckverkstaden och lägga om mina vinterdäck
15.00 - 16.00 Börja handla allt som ska handlas till US-galan
16.00 - 17.00 Titta på/hjälpa till när Uffe byter däck på min bil
17.00 Så åker jag till stallet, förhoppningsvis.

Tisdagar brukar jag inte alltid åka till stallet på. Det är nästan inga stalltjejer där och då är det inte så roligt. Men samtidigt får man väldigt mycket gjort när man får vara i fred.. Idag behöver jag åka dit och boka lite privatlektioner. Jag ska ju debutera LA om bara tre veckor och har knappt tränat ryggning, regelrätta skänkelvikningar och fattningar från skritt sen förra terminen. Provade några fattningar från skritt igår, vänster är inga problem men höger blir det fel hela tiden eller så blir det ett hopp in i galopp.

måndag 5 oktober 2009

Hej John Blund

Det känns som att jag har slösat bort hela den här dagen! Jag ska inte tänka så - jag ska tänka att jag har spenderat den här dagen på mig själv. Sov visserligen bara till halv nio, och efter det har jag kollat på sista säsongen av Sex and the City, spelat FarmVille på Facebook, sen var jag i stallet från 15.00 - 19.00 och sen var det Sex and the City och FarmVille igen..

Ingenting vettigt gjort idag förutom stallet - men det har varit SKÖNT! Man blir mör i kroppen av att tävla..

Cavaletti

Måndagar och onsdagar är de dagar jag rider på lektion - sen blir det ibland någonting däremellan också. Förut red jag även på tisdagar, men nu har Callaway som jag hjälpte till med flyttat till Enköping till en juniorryttare som håller på med hoppning. Jag är övertygad om att han har det toppen!

Idag var det i alla fall ridning, vi hade cavaletti. Cavaletti är för er som inte vet någonting mittemellan dressyr och hoppning, man tränar på att stå i lättsits och rider över lite bommar och så. Jag valde att rida utan sporrar idag, då jag tycker att man ska kunna göra båda! Det blir dock lite svårt när han är trött och lite seg - jag fick inte fram honom som jag ville i traven och då blir formen för lång och låg. Galoppen var bättre, men även där märkte jag att han inte gick fram för skänkeln ordentligt och huvudet blir lite guppigt. Övningen vi gjorde var väldigt rolig, vi red upphöjda bommar i både skritt, trav och galopp. Det är jättenyttigt för både mig och Eden, jag ska inte göra någon grej av att det ligger en bom på marken utan bara rida på som vanligt och han får lyfta lite på benen, speciellt frambenen. Jag märkte direkt att han skrittade otroligt mycket bättre när vi vilade bara efter att ha ridit på bommar 15 minuter. Ingen passgång och ingen sand som vi skvätte framför oss.

Duktig var jag också och hade med mig kameran till stallet - dock inte lika duktig och kom ihåg och ta med den hem..

BLOGGSTART!

Det finns några personer i mitt liv jag inte kan leva utan. Den här bloggen kommer framförallt att handla om en av dem; min fyrbenta vän Eden. Det kommer också att handla om mig, både hästtönt och en helt vanlig 20-åring.
Eden är ridskolehäst på Överby Hästsportförening, klubben jag rider på och tävlar för. Han är född 2001 och är importerad från Polen. Eden kom till ridskolan i oktober 2007, så ganska precis 2 år har han varit hos oss. Jag började rida Eden i januari 2008 när jag inte längre fick tävla ponny, och sen dess är jag fast! Vi debuterade lokalt 1 maj 2008 och tävlar idag framgångsrikt i lätta klasser på lokal nivå. Målet med 2009 är framförallt att ha ROLIGT tillsammans, men också att debutera LA.

I mina ögon är Eden den perfekta hästen och jag är oehört tacksam för att jag får äran att låna och tävla honom.
Lämna ett avtryck eller spionera i smyg..